> Yπογράψτε την έκκληση

Υπεράνω από τις κοινωνικές διαιρέσεις, τις επιχειρήσεις, τις σχολές σκέψης, εμείς, οι υπογράφοντες αυτή την έκκληση, θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να προκληθεί από σήμερα μια ρεαλιστική και εποικοδομητική αλλαγή της κοινωνίας: μια αλλαγή που αφορά το εισόδημά μας (το δια βίου εισόδημα).

Τι είναι το δια βίου εισόδημα;

Η ιδέα υποστηρίζεται εδώ και πολύ καιρό από πολλές προσωπικότητες, από όλα τα πολιτικά υπόβαθρα, όλων των θρησκειών και εθνικοτήτων. Είναι γνωστή με διάφορα ονόματα: βασικό εισόδημα, εισόδημα ύπαρξης, εισόδημα πολίτη, καθολικό εισόδημα, εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, μερίσματα καθολικού εισοδήματος, βασικό εισόδημα, κ.λπ.. (Δείτε Wikipedia)

Το δια βίου εισόδημα δεν θα πρέπει να συγχέεται με το RMI, η RSA και άλλων επιδομάτων που χορηγούνται υπό όρους. Το δια βίου εισόδημα, είναι αυτόματο, χωρίς όρους και αναφαίρετο. Επηρεάζει όλους, πλούσιους ή φτωχούς. Αυτό αποδίδεται σε κάθε άτομο, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Το ποσό είναι αρκετό για να εγγυηθεί σε όλους μια αξιοπρεπή ζωή – ότι και αν συμβεί -. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα εισοδήματα (μισθούς απασχόλησης ή όχι). Δεν μπορεί να φορολογηθεί στους χαμηλόμισθους, σε αντίθεση με τους πιο εύπορους, που προστίθεται στα εισοδήματά τους.

Το δια βίου εισόδημα δεν πληρώνει για την απασχόληση, αλλά την εργασία με την ευρύτερη έννοια.

Ούτε η μισθωτή απασχόληση, ούτε τα εισοδήματα του κεφαλαίου, ούτε η συνήθης βοήθεια της πρόνοιας δεν μπορούν να ισχυριστούν ούτε να εγγυηθούν σήμερα εγγυάται το δικαίωμα ύπαρξης του καθένα μας, όπως ορίζεται στο άρθρο ΙΙΙ της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι γεγονός ότι μετά από τη μηχανογράφηση και την αυτοματοποίηση της παραγωγής, η πλήρης απασχόληση δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Παρόλα αυτά η εργασία εξακολουθεί να είναι σημαντική, και η αποστολή της είναι τεράστια.
Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο για τον καθένα να μπορεί να εργαστεί, πρώτα απ όλα για να φροντίσει τον εαυτό του, τους γονείς του, τα παιδιά του και την οικογένειά του, και μετά για να συμβάλει στα δημόσια αγαθά με πρόσβαση σε όλους (τη γνώση, τις τέχνες, τον πολιτισμό , τα λογισμικά, κ.λπ..) και τελικά για να εφεύρουν και να εφαρμόσουν σε όλα τα επίπεδα τα μέσα που θα επιτρέψουν να αφήσουμε ένα πλανήτη βιώσιμο για τις μελλοντικές γενιές
Μακριά από το να αποτελεί ενθάρρυνση για αεργία, σας επιβεβαιώνουμε ότι το δια βίου εισόδημα θα επιτρέπει στον καθένα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του και της επιθυμίας του, να συμμετάσχει με μια ήρεμη, ελεύθερη και υπεύθυνη μέθοδο , σε εργασίες απαραίτητες και γενικού ενδιαφέροντος, τις οποίες οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας δεν προσφέρουν.

Πώς χρηματοδοτείται το δια βίου εισόδημα;

Αφορά ιδιαίτερα τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του συνόλου των κονδυλίων του εισοδήματος ζωής που διατίθενται για τη συντήρηση της χίμαιρας της πλήρους απασχόλησης. Ο θεσμός του εισοδήματος της ζωής, συνεπάγεται για τις χώρες που θα συσταθεί, να επανεξετάσουν τα φορολογικά και κοινωνικά τους συστήματα, και, ενδεχομένως, να ανακτήσουν κάποιο βαθμό ελέγχου στη δημιουργία χρήματος την οποία είχαν εγκαταλείψει στις τράπεζες. Οι υπολογισμοί των οικονομολόγων οι οποίοι έχουν σκεφτεί σοβαρά αυτό το θέμα δείχνουν ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό (βλ. προσομοιώσεις).

Δεν χρειάζεται να περιμένετε κάποιο κατακλυσμό για να εξετάσετε αυτό το βαθύ μετασχηματισμό. Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και χωρίς φθορές, εφόσον υπάρχει μια συνειδητοποίηση και μια δέσμευση αρκετά μαζική. Είναι αυτή η δέσμευση που εμείς, οι υπογράφοντες την παρούσα πρόσκληση, θέλουμε να φέρουμε.

Τι έχουμε να χάσουμε;

Η ψευδαίσθηση μιας θέσης εργασίας και καλά αμοιβόμενης για όλους, εξαφανίστηκε με την κρίση. Με αυτή την απώλεια, θα εξαφανιστεί επίσης για πολούς το αντανακλαστικό που καθορίζει κάποιον από την επαγγελματική του δραστηριοτήτα. Δεν πρέπει να το κρύβουμε, ο φορέας του δια βίου εισοδήματος θα οδηγηθεί πιθανότατα να αναρωτηθεί περισσότερο, για την ταυτότητά μας, το ρόλο μας στην κοινωνία, τις φιλοδοξίες μας για τεκνοποίηση σε σχέση με τα προβλήματα της δημογραφίας, και το τι θα θέλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας.
Ο θεσμός του δια βίου εισοδήματος δεν γίνεται χωρίς βαθιές αμφισβητήσεις σε πολλές συνήθειές μας. Παρ ‘όλα αυτά, πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή της συνείδησης και της συμπεριφοράς μπορεί να γίνει χωρίς βία, και σε πνεύμα αμοιβαίας αλλυλεγγύης, ώστε να αναπτύχθεί μια νέα κουλτούρα της ευθύνης.

Τι κερδίζουμε;

Ο θεσμός του δια βίου εισοδήματος αμφισβητεί την “εργασία” όπως νοείται συνήθως, δηλαδή ως τη βάση του κεφαλαίου και των κοινωνικών σχέσεων. Όπως γνωρίζουμε, μειώνοντας την «εργασία» μόνο σε «θέση εργασίας» αυτόματα προκαλείται ο αποκλεισμός εκείνων που δεν έχουν, ο φόβος της ανεργίας μεταξύ των εργαζομένων και ο κοινωνικός έλεγχος της πρόνοιας. Αυτή η σύγχυση μεταξύ «εργασίας» και «απασχόλησης» έχει ένα τεράστιο κόστος για την κοινωνία τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό. Οι ψυχολογικές και κοινωνικές παθολογίες που προκύπτουν από αυτή την σύγχηση απλά δεν είναι πλέον βιώσιμες.
Δεν περιμένουμε ότι το δια βίου εισόδημα θα ρυθμίσει όλα τα κακά, αλλά εμείς λέμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης να μειωθεί το αφόρητο επίπεδο της φτώχειας, του αποκλεισμού και του φόβου.

Δράση

Τη στιγμή που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακοινώνουν καθημερινά τις καταστροφές που προκαλούνται από την κατάρρευση των οικονομιών, από τη κλιματική αλλαγή ή από τις πανδημίες, επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος για μια συλλογική αντιμετώπιση και για να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της: είναι το δια βίου εισόδημα.

Εμείς οι πολίτες υπογράφοντες αυτή την έκκληση, ζητούμε από τις πολιτικές όλων των αποχρώσεων, από τα συνδικάτα και από τους εμπειρογνώμονες, στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, να εξετάσουν αυτή τη μέθοδο το συντομότερο δυνατό και να δεσμευτούν μαζί μας συμμετέχοντας σε αυτόν τον μεγάλο μετασχηματισμό.
_____________

- > Χωρίς Όρους Βασικό Εισόδημα – Ερευνώντας έναν δρόμο προς την χειραφέτηση της πρόνοιας στην Ε.Ε.

_____________